De Engelse uiensoep is ook een erg oud recept, maar is vooral bekend geworden door de bekende TV-kok Jamie Oliver, en geniet daardoor de laatste tijd ook een stijgende populariteit.
Het is een variant op de Franse uiensoep, en heeft ook wel weer de typische kenmerken van de Engelse keuken, natuurlijk met een Engelse Cheddar kaas.

Recept Engelse Uiensoep
Maar de Engelse uiensoep kan je ook met een andere engelse kaas maken, en eventueel zelfs met Nederlandse kaassoorten.
Ingrediënten
- 50 Gram Boter
- 4 Sneetjes Wit brood, van de korstjes ontdaan
- 5 Grote rode uien
- 3 Gewone uien
- 3 Stelen Prei
- 6 Teentjes Knoflook
- Verse blaadjes salie
- 3 Sjalotjes
- 100 Gram Geraspte Cheddar kaas
- 2 Eetlepels Olijfolie
- 2 Liter Bouillon, zelf gemaakt, of met behulp van poeder of bouillonblokjes
Bereiding
Boter in de pan smelten, olijfolie toevoegen, en de fijngesneden teentjes knoflook, en wat fijn gehalte salieblaadjes toevoegen.
Snij de uien en de sjalotten in ringen, en voeg deze toe aan de knoflookstukjes.
Prei wassen, in ringen snijden, en ook toevoegen.
Op smaak brengen met wat peper.
Op een laag vuurtje, met deksel op de pan, even laten doorpruttelen.
Als de uien goudbruin zijn, de bouillon toevoegen, en aan de kook brengen. Daarna het gas laag draaien, en onder af en toe roeren nog 15 minuten laten staan.
De sneden brood aan beide kanten roosteren.
Verwarm de oven of gril voor, doe de soep in vuurvaste soepkommen, en doe boven op de soep één geroosterde boterham per soepkom.
Bedek de snee brood geheel met geraspte Cheddar kaas, en plaats de soepkommen in de gril of oven om de kaas te laten smelten. Als de kaas goudbruin is, denk er aan om het niet te laten verbranden, kan de Engelse Uiensoep geserveerd worden.
Je kunt de Engelse uiensoep eventueel nog garneren met verse salieblaadjes.