knoflooksoep

Knoflooksoep

Knoflooksoep is eigenlijk net zo iets als uiensoep, want de knoflookplant is familie van de ui. Een heerlijke variatie, en lang zo scherp niet als verse knoflook.

Recept Knoflooksoep

Knoflook is eigenlijk familie van de ui, daarom kun je van knofollok ook een heerlijke knoflooksoep maken, die lijkt op uiensoep.

Gang Soep
Keuken Nederlands
Keyword Uiensoep
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale Tijd 50 minuten
Geschikt voor 4 Oersonen
Calorieën 130 kcal

Ingrediënten

 • 2 Teentjes Knoflook
 • 1 Aardappel
 • 1 Blaadje Laurier
 • 1 Liter Kippenbouillon of twee blokjes
 • 3 Eidooiers
 • Olijfolie
 • Zout en peper

Bereiding

 1. Als je er nooit van hebt gehoord dan zal je wellicht een vies gezicht trekken bij de gedachte dat je een kom knoflooksoep voorgeschoteld krijgt. Voor de kenners is het echter een heel ander verhaal.

 2. Knoflooksoep is een heerlijke soep die net even wat anders is dan andere soepen maar de scherpe knoflook geur zoals je die kent uit andere gerechten vind je er niet in terecht. Het heeft daarentegen een heerlijke zoete guur omdat het lang heeft lopen pruttelen in de bouillon. De smaken en aroma’s van de knoflook zijn opgenomen in de soep waardoor de soep rijk van smaak is.

 3. Pel de knoflookteentjes en snij deze in kleine stukjes. De aardappel schil je en snij je in blikjes. Verhit de olie een grote soeppan en frituur de knoflook. De sterke smaak van knoflook wordt hierdoor ook minder waardoor de geur niet heftig is maar de smaken wel opgenomen worden in de soep.

 4. Vervolgens doe je stukjes aardappel erbij en bak je deze even aan. Het blaadje laurier kun je er ook nu bijdoen om de smaak van laurier af te kunnen geven aan het gerecht tijdens het bakken. Doe er nu de kippenbouillon bij. Je kunt voor een soep prima ook bouillonblokjes gebruiken. Voeg in dat geval twee blokjes toe en een liter water.

 5. Breng het geheel langzaam aan de kook en laat het voor een half uur doorkoken. Haal het laurierblaadje eruit en pureer de soep tot een gladde soep. Laat de soep nog doorkoken. De soep is nu nog niet stevig genoeg waardoor je het moet gaan binden. Voor de binding maak je gebruik van eidooiers. Bind de soep door de eidooiers 1 voor 1 aan de soep toe te voegen. Laat de soep dan nog een minuut of 10 doorkoken voordat je het van het vuur haalt. Je kunt de soep op smaak brengen met peper en zout en nog een extra scheutjes olijfolie erbij doen.