Lente ui soep is een variant die een wat minder strenge smaak heeft. Dat komt voornamelijk omdat lente uien nog vrij jong zijn als ze in de winkel liggen.
Vroeger was het dan ook een echt lenterecept, maar tegenwoordig kun je lente uien het hele jaar door in de winkel kopen. Of natuurlijk zelf kweken, want ook dat is vrij makkelijk.

Recept Lente ui Soep
Let wel op de versheid van de uien. Ze moeten er vers uitzien en vanzelfsprekend niet te slap zijn.
In dit recept voor lente ui soep maken we een gebonden soep, maar je kunt eigenlijk alle uiensoep recepten ook met lente uien maken. De smaak zal dan echter wel ietwat anders zijn dan het originele recept.
Ingrediënten
- 2 Bosjes Lente ui
- 100 Milliliter Slagroom
- 1 Teentje Knoflook
- Gehakte peterselie
- 1 Liter Bouillon, groenten of vleesbouillon
Bereiding
De lente uien schoonmaken, dus kontje afsnijden en de minder mooie bladeren verwijderen, wassen en in ringen snijden.
Verwarm in een pan een beetje boter en bak de uiringen samen met de uitgeperste knoflook, zodat ze ietwat glazig worden.
Na 2,5 minuten de bouillon toevoegen. Aan de kook brengen en daarna 15 minuten zachtjes laten koken.
Pureer nu de soep met een staafmixer.
Zet de soep weer op het vuur, en voeg de slagroom toe. Opwarmen en goed blijven doorroeren.
Let op dat het niet weer gaat koken want dan kan de slagroom gaan schiften. Denk er overigens aan om geen gezoete slagroom te gebruiken.
Als de soep goed warm is kun je de soep opdienen, bijvoorbeeld met brood of stokbrood.
Deze soep is bij uitstek geschikt als voorgerecht, ook omdat de soep vrij licht is. Dat is bij andere uiensoepen wel ietwat anders.
Wil je toch weer wat anders, kun je je lente uien vervangen door rode uien. In dat geval de rode uien ook weer in ringen snijden.
One thought to “Lente ui soep”
Reacties zijn gesloten.