Poolse uiensoep heet in het Pools Staropolska zupa cebulowa, wat de meesten meteen weer zullen vergeten. De Poolse keuken mag misschien wat saai lijken, maar deze uiensoep laat zien dat juist het tegendeel waar is.
Een soep die zeer eenvoudig te maken is, en bovendien nog eens erg lekker is.
Een bijzonder kenmerk heeft deze soep echter wel. De soep wordt normaliter koud gegeten, en dat maakt het nu juist zo lekker en verfrissend.

Recept Poolse uiensoep
Niet alleen een soep voor de feestdagen, want deze Poolse uiensoep is niet zo heel erg zwaar, maar ook voor de warme zomerdagen waarop je graag buiten wilt eten.
Ingrediënten
- 1 Winterpeen, schoon gemaakt en in plakjes gesneden
- 600 Gram Uien, schoon gemaakt in in plakjes gesneden
- 30 Gram Boter
- Zout en peper naar smaak
- 100 Milliliter Zure room, maar je kunt ook ongezoete slagroom gebruiken als je het niet zo zuur wilt hebben
- 2 Pterseliewortels, schoon gemaakt en in plakjes gesneden
Bereiding
In een grote soeppan de boter smelten en daarin de plakjes ui, de plakjes peterseliewortel en de plakjes winterpeen fruiten.
Op een laag vuur laten bakken totdat de uien een goudgele kleur hebben gekregen. Nu een liter heet of kokend water toevoegen, zodat alles net onder water staat.
De uien en de andere plakjes groenten beginnen nu vrij snel te koken.
Laat het geheel, nog steeds op een niet al te hoog vuur, ongeveer 15 minuten koken.
Nu kun je voor wat extra smaak een beetje peper en een beetje zout toevoegen.
Haal de pan van het vuur en laat de soep afkoelen.
Als de soep is afgekoeld met een staafmixer of in de keukenmachine pureren totdat de massa glad is.
Voeg de zure room toe en meng nog een keer.
Nu kan de soep in kommen of diepe borden worden opgediend.