Ga terug
Afdrukken

Basis Uiensoep Recept

Het basis uiensoep recept, wordt ook wel de Hollandse uiensoep genoemd, of de Nederlandse.

Gang Soep
Keuken Nederlands
Keyword uiensoep recept
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 20 minuten
Totale Tijd 30 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 510 kcal

Ingrediënten

  • 50 Gram Boter
  • 1 Eetlepel Olijfolie
  • 4 Grote uien
  • 2 Teentjes Knoflook
  • 1 Liter Runderbouillon
  • 3 Laurierblaadjes, gedroogd of vers
  • 2 Takjes Tijm
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Maak de uien en de teentjes knoflook schoon.

    Snij de uien in ringen, of als je dat liever wilt, in blokjes, en pers de teentjes knoflook uit.

  2. Smelt de boter in de pan, voeg de uiringen toe en de knoflook, en laat deze ongeveer 20 minuten smoren, zonder ze te laten aanbakken, op een niet te hoog vuur. Wel regelmatig roeren.

  3. Voeg de bouillon, de witte wijn, de laurierblaadjes en de tijmblaadjes toe.

  4. Breng de soep aan de kook, en breng de soep op smaak met zout en peper. Ongeveer 20 minuten op een laag vuur laten doorkoken.

  5. Deze soep kun je het beste in soepkommen opdienen.

Opmerkingen - Tips

In dit basisrecept kun je rustig de teentjes knoflook weg laten.

De bouillon bij voorkeur getrokken van een soepbot met wat vlees er aan, maar voor de snelligheid kun je de bouillon ook maken van een goed merk bouillongblokjes. Zelfgemaakte bouillon is echter voor dit recept veel lekkerder, en de bouillon zelf maken kost niet echt veel meer tijd.

Bij de soep kun je stokbrood serveren, eventueel overbakken met kaas.

Typisch Nederlands is overigens roggebrood, maar in principe kun je alle broodsoorten er bij serveren, en vanzelfsprekend ook verse croutons.

Meer variaties
Natuurlijk zijn er naast dit recept nog veel meer recepten. Zo heeft nagenoeg ieder land of iedere regio wel een eigen recept, en al die verschillende soepen smaken echt anders.

Vergeet dus het gangbare Franse Uiensoep recept, en maak eens één van de andere recepten die onder andere hier te vinden zijn.

Daardoor beleef je telkens weer een andere smaak, en dat maakt dit wereldwijde gerecht nu juist zo spannend.