Franse Uiensoep

Franse Uiensoep

De Franse Uiensoep, is de bekendste variant van deze soepsoort, en wordt ook het meest gegeten. Ook kom je de Franse uiensoep vaak tegen op de menukaart in diverse restaurants.

Daarbij kan je eigenlijk ook al weer niet spreken van de Franse uiensoep, want dit gerecht kan in zeer variaties worden klaargemaakt.

Kenmerkend voor de Franse Uiensoep, is het met kaas overbakken stokbrood, dat in de soep wordt gelegd. Daarbij is het niet eens van essentieel belang om ook Franse kaas te gebruiken, maar dat maakt het geheel natuurlijk wel zo authentiek.

Recept Franse Uiensoep

In het onderstaande voor Franse uiensoep gebruiken we als kaassoort voor de Franse uiensoep, de Gruyère kaas, die toch weer een unieke smaak geeft aan deze wereldberoemde soepsoort.

Gang Soep
Keuken Frans
Keyword Uiensoep
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 1 uur
Totale Tijd 1 uur 15 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 475 kcal

Ingrediënten

  • 50 Gram Boter
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 Takjes Tijm
  • 1 Laurierblaadje, gedroogd of vers
  • 250 Milliliter Witte wijn
  • 2 Liter Runderbouillon, van blokjes, of vers getrokken
  • 2 Teentjes Knoflook, uitgeperst of erg fijn gehakt
  • 4 Grote uien, in niet al te dikke ringen gesneden
  • 12 Niet al te dun gesneden stukken stokbrood. Bij voorkeur het stokbrood schuin afsnijden, zodat de stukken wat groter zijn
  • 150 Gram Geraspte Gruyère kaas. Overigens kan je ook andere Franse kaassoorten gebruiken, en natuurlijk kan je ook Nederlandse kaasssoorten gebruiken. Gebruik in dat geval echter wat oudere of belegen kaas

Bereiding

  1. Boter in de pan smelten, en de uiringen en de knoflook toevoegen. Bak de ringen op een laag vuur, zonder dat ze aanbakken of donker worden, en roer daarom ook af en toe om.

  2. Al roerende de bouillon toevoegen, de witte wijn toevoegen, en al roerende de soep aan de kook brengen.

  3. Voeg het laurierbaaldje en de tijmtakjes toe.

  4. Doe de deksel op de pan, en laat de soep zachtjes gedurende 25 minuten doorkoken. Verwijdere daarna het laurierblaadje en de takjes tijm, en breng eventueel de soep op smaak met wat zout en peper.

  5. Verdeel de Gruyère kaas over de stukken stokbrood, en leg de stukken stokbrood even onder de gril, zodat de kaas kan smelten, en goudbruin kan worden.

  6. Leg de stokbrood in een soepkom, en giet de franse uiensoep er over.